Manifestacija Tesla&friends od 9. do 11. srpnja u Zagrebu - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Manifestacija Tesla&friends od 9. do 11. srpnja u Zagrebu

Objavio Dragica u Događanja · 29/6/2020 09:03:00
U povodu 164. obljetnice rođenja nacionalnog velikana i genija Nikole Tesle te 7. dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija, udruga Nikola Tesla – genij za budućnost od 9. do 11. srpnja 2020. u Zagrebu organizira trodnevnu manifestaciju Tesla&friends.

Ovogodišnje 11. izdanje manifestacije započet će okruglim stolom pod nazivom „Inovacije – od ideje do realizacije“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla na kojem će sudjelovati dobitnici godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, mladi inovativci Jan Pršle, Marjana Mišić, Nives Knezović i Tino Herljević. U prigodnom programu govorit će i kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla Renato Filipin, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Gordana Pavlović i ravnatelj I. tehničke škole Tesla Tihomir Matičević. Nakon okruglog stola bit će otvorena izložba „30 genija“ kojom će biti predstavljeni inovativni projekti dobitnika godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost u proteklih deset godina. U večernjim satima, fontane na Sveučilišnoj livadi u Zagrebu zasvijetlit će u liku Nikole Tesle.

Na dan Teslinog rođenja, 10. srpnja u 10 sati počet će prigodni program polaganja cvijeća na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. U umjetničkom dijelu programa nastupit će mladi glazbenik Lav Novosel izvedbom pjesama „Imagine“ i „O jednoj mladosti“ te Nikolina Prkačin i Zvonko Novosel koji će izvesti recitale „„Iz Goetheovog Fausta“ i „Sjećanje Meštrovića na Teslu“. Prigodne govore održat će predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragica Mihajlović, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith i predstavnik grada Zagreba. Zanimljiv program završit će performansom „Tesline golubice“.

U večernjim satima u Hotelu Esplanade u Zagrebu održat će se tradicionalno svečano obilježavanje godišnjice Teslinog rođenja uz glazbene nastupe Sandre Bagarić, Lane Lucije Horvatić i Darka Domitrovića, prigodna obraćanja predsjednice udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragice Mihajlović, predsjednika Udruge inovatora Hrvatske Ivana Bračića, ravnatelja Instituta Ruđer Bošković  dr. sc. Davida Matthewa Smitha, prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenka Šimprage te predstavnika Grada Zagreba, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. U okviru programa u Esplanadi, planirana je i svečana dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost te panel rasprava „Teslini izumi i patenti – temelj gospodarstva 21. stoljeća“.

U organizaciji Grada Zagreba u 21 sat u okviru programa Ljeto na Bundeku Zagrebačka filharmonija održat će koncert Tesli u čast.

Panel rasprava u Esplanadi kratki je i uvod u konferenciju „Tesla u Zagrebu“ koja će se na istu temu održati u subotu 11. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 10 do 16 sati. U uvodnom dijelu programa konferencije sudjelovat će ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić,  potpredsjednik Udruge Transparency International Hrvatska Don Markušić, znanstvena suradnica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Marijana Borić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb Vitomir Klasić, dok će izlaganja imati neovisni istraživač Teslinih izuma Goran Marjanović, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, specijalistica kvantne medicine i AMSAT dijagnostike Alla Kotova, voditeljica projekata u tvrtki DVOKUT-ECRO d.o.o. Daniela Klaić Jančijev i voditeljica Odjela marketinga i PR-a u tvrtki Toyota Croatia d.o.o. Ivana Bučanac Jeleković.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb, Transparency International Hrvatska i Rochester Institute of Technology Croatia.
 
Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu) otvorena su i besplatna za građane.

Program manifestacije pogledajte na linku Trodnevni program manifestacije Tesla&friends.

     
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni