Obilježavanje Dana Nikole Tesle - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Obilježavanje Dana Nikole Tesle

Objavio Dragica u Događanja · 10/7/2014 10:15:00
Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen prvi nacionalni Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 158. obljetnica rođenja Nikole Tesle.

Obilježavanje Teslinog rođendana i Dana Nikole Tesle započelo je konferencijom Tesla u Zagrebu na kojoj su o Teslinoj ostavštini govorili ugledni stručnjaci doc.dr.sc. Božo Skoko, prof.dr.sc. Mladen Martinis, redatelj Roman A. Tolić, viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu Renato Filipin, dr.sc. Velimir Abramović, prof.dr.sc. Tomislav Petković i dr.sc. Ivan Šimatović.

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja položeno je cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su već tradicionalno položili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predstavnici Instituta Ruđer Bošković i predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost Dragica Mihajlović. U prigodnom programu nastupili su mladi glazbenici Matej i Marko Mihaljević, a simbolično je puštena i bijela golubica.

U večernjim satima u Hotelu Esplanade u Zagrebu prvi nacionalni Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 158. obljetnica rođenja Nikole Tesle svečano su obilježeni uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada pripala je Sari Cepić, učenici Gimnazije Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za suvenir, stilizirani lik Nikole Tesle dobila je Bernardica Gršić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobila tvrtka Genijator za sustav za proizvodnju ortovodika.

Na svečanom događanju u Esplanadi okupljene su pozdravili Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Davor Bernardić, saborski zastupnik, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla -Genij za budućnost.

U sklopu programa održane su i dvije kraće panel diskusije na kojima su o Teslinoj ostavštini govorili stručnjaci, fizičar Tomislav Petković, viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu Renato Filipin, istraživač Nikole Tesle i filozof Velimir Abramović i voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek te učenici zagrebačkih osnovnih škola Sara Cepić, Valentin Mabić, Ela Međed i Hrvoje Vraneš. Brojnim uzvanici prikazana je i video čestitka Djeca svijeta Tesli za rođendan koju je u suradnji s udrugom pripremio UNDP Hrvatska, a o Tesli kao umjetničkoj inspiraciji govorila je redateljica Helena Bulaja Madunić.

Predavanje pod nazivom Nikola Tesla - izumitelj s pogledom u budućnost višeg kustosa Tehničkog muzeja Renata Filipina privuklo je velik broj posjetitelja u Demonstracijski kabinet Nikole Tesle trećeg dana manifestacije. Iako je ovogodišnje obilježavanje trebalo biti zatvoreno prigodnim programom na zagrebačkom Bundeku u sklopu Zagrebačkog kulturnog ljeta, zbog vremenskih uvjeta program je otkazan. Ondje se premijerno trebao prikazati animirani film redatelja Brune Razuma Tajni laboratorij Nikole Tesle te eksperimentalni plesni recital „Mehaničke Figure_Inspirirani TESLOM" nastao prema isječcima istoimenog dokumentarnog filma Helene Bulaje Madunić u režiji i izvedbi Helene Bulaje Madunić, Aleksandre Mišetić, Ognjena Vučinića i Martine Nevisitć iz Zagrebačkog plesnog ansambla uz pratnju elektroakustičkog ansambla Nimbus Dei u sastavu Tomislav Babić, Tena Novak i Mario Kovač.

Manifestacija Tesla & friends 2014. održana je pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.

Djeca svijeta Tesli za rođendan – link na video 

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA TESLA U ZAGREBU, 9. srpnja 2014.


POLAGANJE CVIJEĆA NA SPOMENIK NIKOLI TESLI U ZAGREBU I PUŠTANJE GOLUBICE, 10. srpnja 2014.


SVEČANA VEČER TESLA & FRIENDS U HOTELU ESPLANDE U ZAGREBU, 10. srpnja 2014. 


DEMONSTRACIJSKI KABINET NIKOLE TESLE U TEHNIČKOM MUZEJU U ZAGREBU, 11. srpnja 2014. 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni