Dani Tesle u Tehničkom muzeju u Zagrebu - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Dani Tesle u Tehničkom muzeju u Zagrebu

Objavio Dragica u Događanja · 1/2/2012 10:44:00
U već tradicionalnoj manifestaciji Dani Tesle Tehničkog muzeja sudjelovala je Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost. Predstavili smo svoje projekte i službeno najavili otvorenje natječaja za ovogodišnju dodjelu godišnje nagrade. Našu udrugu je predstavila gospođa Dragica Mihajlović pri čemu je najavila predavača te večeri, a ujedno i našeg počasnog člana, dr. sc. Božu Skoku, sveučilišnog profesora na Fakultetu političkih znanosti. Tema njegova predavanja bila je  Velikani Hrvatske. Pred punom dvoranom u Tehničkom muzeju Božo Skoko je oduševio prisutne s prezentacijom svojeg istraživanja koji su najpoznatiji Hrvatski velikani. Ne treba nas čuditi podatak da je tu titulu u uvjerljivoj prednosti dobio Nikola Tesla čime je šira hrvatska javnost pokazala da je Tesla osobit čovjek i velik znanstvenik te kao takav trebao bi biti zaštitni znak Hrvatske i brend kojim ćemo se prezentirati u EU i svijetu.

Predavanje o Nikoli Tesli
U sklopu tradicionalnih Dana Nikole Tesle, u prepunoj kino dvorani Tehničkog muzeja u Zagrebu, u srijedu 1. veljače predavanje je održao dr.sc. Božo Skoko na temu Nikola Tesla kao hrvatski velikan. Skoko je prezentirao niz recentnih istraživanja o percepciji Tesle u hrvatskoj javnosti te pokušao odgovoriti na pitanje kako Tesla može postati još jači hrvatski brend.

Skoko je podsjetio kako u Hrvatskoj, nažalost, nema konsenzusa oko toga koji bi to „sinovi“ ove zemlje najbolje prezentirali Hrvatsku u svijetu. Pogledamo li različita istraživanja u proteklih deset godina, onda vidimo različita imena - od Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana do Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Ivane Brlić Mažuranić, kardinala Alozija Stepinca, Miroslava Krleže... Međutim, ipak je zanimljivo da se u svim tim istraživanjima, bez obzira na metodologiju i uzorak, Nikola Tesla pojavljuje kao konstanta. Znači oko Tesle postoji priličan konsenzus i on se definitivno ubraja među tri najprepoznatljivija velikana naše države. Međutim, kod Tesle je problem što ga se ne veže dovoljno uz Hrvatsku. Primjerice, Amerikancima je poznato ime Nikola Tesla, ali im je njegovo podrijetlo nepoznanica i treba ga tek otkriti. S druge strane imamo problem i što ga istodobno „svojataju“ i Hrvatska i Srbija pa to u međunarodnoj javnosti stvara zabune. – zaključio je Skoko, dodajući kako pitanje – je li Tesla više hrvatski ili srpski velikan postaje bespredmetno, jer iskustva nas uče da od pojedinog velikana najviše ima koristi ona zemlja, koja ga na najbolji način brendira i koja ga u globalnoj javnosti najkreativnije veže uz sebe. U ovom slučaju, to nisu ni Hrvatska, ni Srbija već SAD.

„Tako je postao čovjek koji povezuje Hrvatsku, Srbiju i SAD, obogativši sve tri nacije a opet nitko ga ne može isključivo svojatati jer je bio kozmopolita. Činjenica je da Hrvatska pritom ima najviše mogućnosti za „eksploataciju“ njegova lika i djela, jer je ipak rođen u Hrvatskoj. Ovdje je njegova obnovljena rodna kuća. Znamo da se uvijek rado vraćao u Hrvatsku. Na koncu, znamo da je Skupštini grada Zagreba ponudio elektrifikaciju hrvatske metropole, prije nego li je ijedan europski grad bio osvijetljen... Doduše, problem je bio u političarima bez vizije, koji su tu velikodušnu gestu uljudno odbili. Prema tome, Hrvatska ima sjajnu priču koju može ispričati svijetu o Nikoli Tesli a time i o sebi. Međutim, po tom pitanju učinjeno je premalo. Pogledajmo što su učinili Nijemci kako bi cijelom svijetu predstavili Goethea ili Austrijanci Mozarta! Naravno da svakom velikanu moramo pristupiti drukčije, ali Tesla kao brend ima sjajnu priču i univerzalnu poruku.“ – rekao je tom prigodom Skoko.
Zahvaljujući njegovim nastojanjima i izumima, benefite je osjetio cijeli svijet. S druge strane, on simbolizira san o uspjehu čovjeka iz daleke male zemlje u moćnoj i velikoj Americi. Također je bio žrtva pohlepe, zarade i težnje za slavom svojih suparnika, što ga čini idealistom predanom znanosti i dobrobiti svijeta. Na koncu uz njega kao osobu veže se mističnost. Mistični su njegovi izumi i znanstveni pokušaji, a puno je toga je ostalo nerazjašnjeno i uz njegov privatni život. Sve to čini preduvjete za sjajnu priču a time i svjetski brend!
„Ljudi vole velikane koji pobuđuju emocije i imaju zanimljivu priču. U tim pričama uvijek postoji dobra i loša strana, pojavljuju se dobri i loši dečki. Znamo da je Tesla bio dobar dečko kojeg su drugi zlorabili i otimali mu ideje. Kad bi se ta priča kvalitetno ispričala – kroz filmove, festivale, proizvode, manifestacije, muzeje, turističke atrakcije... - i kad bi se uz nju jasno pozicionirala Hrvatska, kao zemlja u kojoj je rođen taj genije, ona bi zaintrigirala globalnu javnost i Hrvatsku pozicionirala kao zemlju ideja i inovativnosti, zemlju mudrih, upornih i svestranih ljudi. Ovako, bez jasne vizije i ulaganja, Hrvatska će ostati faktografska činjenica koja se vezuje uz Teslu, a njegov brend dobro će unovčiti netko drugi.“ – zaključio je Skoko.

 < Božo Skoko: Je li Nikola Tesla hrvatski ili srpski velikan? Ili možda - američki?
 
Podsjetimo, Nikola Tesla (Smiljan, 1856. – New York, 1943.) jedan je od najvećih izumitelja dvadesetog stoljeća. Rođen je u hrvatskoj Lici u obitelji srpskog podrijetla pa je običavao govoriti „Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom“. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Smiljanu, Gospiću i Karlovcu a studirao je u Grazu u Austriji. Njegovi izumi na području elektrotehnike i otkrića iz fizike, ostavili su snažan pečat ne samo na svjetsku znanost, već se njihova primjena odrazila i na poboljšanje kvalitete života uopće, zbog čegao je stekao titulu „čovjeka koji je izumio 20. stoljeće“. Među ostalim, izumio je motor na izmjeničnu struju, što je temelj današnje pogonske elektrotehnike. Dok je njegov kolega Thomas A. Edison zagovarao istosmjernu struju, Tesla je otkrio višefaznu struju i transformator, čime je omogućio jeftino prenošenje struje visokog napona na velike udaljenosti te njezinu masovnu primjenu. Smatra ga se ocem radiotehnike, iako je za njegova života zasluge na tom području prisvojio Marconi. Nepravdu je ispravio 1943. Vrhovni sud SAD-a presudivši da Tesli pripada primat na polju radiotehnike ali se, unatoč toj zadovoljštini, radio i danas veže uz Marconija. Otkriće radioveze smatrao je jednim od svojih najvećih izuma. Bavio se i bežičnim prijenosom energije (posljednji njegov veliki projekt bila je gradnja divovskog tornja na Long Islandu), otkrio je X zrake i elektron a svojim izumima bio je preteča i modernih oružja poput krstarećih projektila, te Interneta, jer se još prije stotinu godina zalagao za ideju „svjetskog sustava za povezivanje komunikacija u jedan sustav“. Ostavio je više od 700 patenata a mnogi njegovi izumi još su obavijeni velom tajne. Čovjek koji je prokrčio put tehnološkom razvoju modernog doba umro je u New Yorku bez javnog priznanja, pomalo zaboravljen i osamljen. O toj nepravdi prema ovom „čarobnjaku struje“ govori činjenica da su čak tri Nobelove nagrade dodijeljene pronalascima kojima je pionir bio Tesla – J. J. Thompson dobio ju je za otkriće elektrona, W. Röntgen za otkriće X-zrake i G. Marconi za pronalazak radija. Tesla ipak posljednjih desetljeća postaje svojevrsna znanstvena ikona. U njegovu čast jedinica za magnetsku indukciju nazvana je tesla a u suvremeno doba i brend automobila na električni pogon. Zanimljiva je činjenica da je govorio tečno osam jezika.


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni