ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA „KAKO RAZVITI KREATIVNOST I INOVATIVNOST SVAKOG POJEDINCA INSPIRIRANI NIKOLOM TESLOM“ - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA „KAKO RAZVITI KREATIVNOST I INOVATIVNOST SVAKOG POJEDINCA INSPIRIRANI NIKOLOM TESLOM“

Objavio Dragica u Događanja · 20/2/2020 09:54:00
U organizaciji Udruge Nikola Tesla- genij za budućnost i Udruge inovatora Hrvatske održana je 1. edukativna radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca- inspirirani Nikolom Teslom“ na temu "Upoznajte, zaštitite i koristite intelektualno vlasništvo". Radionica je održana u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) dana 18. veljače 2019. godine u dvorani Hrvatske Zajednice Tehničke Kulture u Dalmatinskoj 12.

Ovu radionicu je vodio Rene Kajp, stručni vanjski savjetnik za intelektualno vlasništvo. Od 1994. počeo je raditi u Državnom zavodu za patente na poslovima patentnog ispitivača, a 5 godina kasnije rukovodio je Odjelom za informacije i suradnju s okruženjem Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Autor je velikog broja publiciranih stručnih članaka, te mu je ovo samo jedno u nizu mnogih predavanja iz područja intelektualnog vlasništva. Kao član ocjenjivačkih sudova i informacijskih punktova učestvovao je na mnogim nacionalnim i međunarodnim gospodarskim sajmovima i izložbama inovacija.

Na radionici je upoznao sve prisutne s glavnim razlikama između vrsta intelektualnog vlasništva, uključujući industrijsko vlasništvo, neformalno te autorska i srodna prava. U današnjem svijetu, kako bi pojedinci mogli od vlastitih kreativnih uradaka razviti ozbiljne proizvode ili uspješna poduzeća, moraju biti upoznati sa sustavom pravne zaštite intelektualnog vlasništva kako bi svoja djela zaštitili, ali i kako ne bi tuđa prava povrijedili. Važnost patenata nije iznimno visoka samo za pojedince, već može imati utjecaja na gospodarski, tehnološki i kulturni napredak cijelog društva, pogotovo u farmaceutskoj industriji. Pojam koji se ne može zaobići u svijetu intelektualnog vlasništva je definitivno i brand. Poduzeća poput Google-a ili Apple-a imaju prepoznatljive brandove čija se vrijednost može mjeriti u stotinama milijardi dolara. Tako da je dobar branding itekako važan, a poznavanje zakona vezanih uz intelektualno vlasništvo neizmjerno bitno za poduzetnike.
  Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni