Svečano obilježena 165.obljetnica Teslinog rođenja u sklopu trodnevne manifestacije Tesla&friends2021. - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Svečano obilježena 165.obljetnica Teslinog rođenja u sklopu trodnevne manifestacije Tesla&friends2021.

Objavio Dragica u Događanja · 15/7/2021 09:13:00
Obilježavanje 165. godišnjice Teslinog rođenja uz manifestaciju Tesla&friends
 
Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu se je organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen osmi Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 165. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle. Teslina dostignuća slavila se  uz polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost, demonstracije Teslinih izuma i konferenciju Tesla u Zagrebu.
 
U Hotelu Esplanade u Zagrebu 10. srpnja svečano su, uz dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla - genij za budućnost, obilježeni Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija te 165. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Okupljenim uglednicima iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske i članovima diplomatskog kora prigodnim govorima obratili su se izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik Hrvatskog sabora Marko Pavić, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Ivica Šušak, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Tatjana Operta, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić i predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović, a glazbenim nastupima događaj su uveličali Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel.
 
U Esplanadi je dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala učeniku Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu Hrvoju Prtenjaku. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt „Smart Bee – Pametna pčelarska vaga“ dobio je Matija Hržić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio Marko Ratković za projekt „Vrt na struju“.
 
U okviru programa održana je i kratka panel rasprava na temu „Inovacije kao pokretač društva“. O značaju inovacija u suvremenom društvu govorili su vlasnik i direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat, zamjenik predsjednika Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb i direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikaciju Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga i voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Nirvana Franković Mihelj.
 
Panel rasprava bila je uvod u konferenciju Tesla u Zagrebu koja se na istu temu održala u ponedjeljak 12. srpnja u Hotelu International. Pored gospodarstvenika i stručnjaka koji su sudjelovali u panel raspravi u Hotelu Esplanade, na konferenciji su izlaganja imali i znanstvena savjetnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Marijana Borić, suosnivač i direktor tvrtke Urban Oasis i dobitnik godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost Marko Ratković te redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, a u programu konferencije sudjeluju i predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb Vitomir Klasić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore Jagoda Divić, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Vjeran Vrbanec i predsjednica udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović.
 
Dr. sc. Marijana Borić održala je uvodno izlaganje o Teslinoj ostavštini, a prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga je u svojemu izlaganju govorio o nužnosti povećanja udjela izdataka za I&R u BDP-u poticanjem istraživačkih i razvojnih aktivnosti poslovnog sektora i u okviru znanosti i visokog obrazovanja te je naglasio potrebu poticanja većeg zapošljavanja mladih stručnjaka u hrvatskom gospodarstvu, kako bi se osigurala pokretačka snaga za promjene prema gospodarstvu temeljenom na znanju i inovacijama. Marko Ratković je predstavio svoju inovaciju „Vrt na struju“ koja doprinosi smanjenju štetnih plinova uzrokovanih transportom te smanjenju drugih negativnih posljedica u većim gradovima. Gospodarstvenik i inovator Đuro Horvat govorio je o temama vezanim uz komunalni otpad kojeg smatra velikim gospodarskim i energetskim potencijalom te je prezentirao tehnologije održivog gospodarenja komunalnim otpadom u skladu s novom direktivom Europske unije. Profesor Nedjeljko Perić je govorio o suodnosu suvremenih znanstveno-inovacijskih ekosustava i vizija Nikole Tesle. U predavanju je istaknuo razvoj današnjih znanstveno-inovacijskih ekosustava inspiriranih Teslinim vizijama te predstavio rad Inovacijskog centra Nikola Tesla koji na sustavan način provodi primijenjena istraživanja i razvoj tehnologija utemeljenih na znanstvenim istraživanjima te je ključni protagonist  ovodobnog i budućeg tehnološkog razvoja hrvatskog gospodarstva.
O inovacijama u tvrtki Altpro govorio je njezin osnivač i direktor Zvonimir Viduka. Podijelio je svoja iskustva o inoviranju u jednoj uskoj niši i u jednom od najzahtjevnijih područja-sigurnosti željeznog prometa te kako je tvrtka s vlastitim elektrotehničkim proizvodima i rješenjima ušla na tržište željeznica čitavog svijeta. Dr. sc. Nirvana Franković Mihelj predstavila je izvore financiranja koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju za promjenu hrvatskog društva i gospodarstva u niskougljično. Hrvatska kao dio Europske unije dijeli klimatsku ambiciju iskazanu u Europskom zelenom planu Europske komisije. Zato treba provesti dekarbonizaciju svih sektora za što se potrebne investicije procjenjuju na iznos od 146 do 234 mlrd. kuna. Hrvatskoj će, u smislu mogućih izvora financiranja, na raspolaganju biti značajna EU sredstva te sredstva prikupljena na dražbi emisijskih jedinica CO 2 u okviru Europskog sustava trgovanja emisijskim jedinicama (ETS). Zakon o klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja (Narodne novine, broj 129/19) propisuje da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nacionalni dražbovatelj, samo su neke od informacija koje su sudionici mogli doznati iz njezinog izlaganja.
 
Već tradicionalno, 10. srpnja u jutarnjim satima položeno je cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su položiti izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Tatjana Operta, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Andrew Matthew Smith i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović. U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su glumci Nikolina Prkačin i Zvonko Novosel kao i glazbenici Lela i Joe Kaplowitz te Sandra Halužan. Trodnevna manifestacija Tesla&friends započela je demonstracijama Teslinih izuma u Tehničkom muzeju Nikola Tesla 9. srpnja 2021. godine.
 
Prikaz igre svjetla i vode u liku Nikole Tesle na Zagrebačkim fontanama

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu-Demonstracija Teslinih izuma
Kod spomenika Nikole Tesle-Performans Teslina golubica
Svečani program u Hotelu Esplanade
Konferencija Tesla u Zagrebu


Iz medija:
 


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni