Dani Nikole Tesle: Otvoren natječaj za nagradu Nikola Tesla - Genij za budućnost 2015 - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Dani Nikole Tesle: Otvoren natječaj za nagradu Nikola Tesla - Genij za budućnost 2015

Objavio Dragica u Događanja · 25/1/2015 09:11:00
U sklopu Dana Nikole Tesle u Tehničkom muzeju u Zagrebu, 29. siječnja ove godine otvoren je natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“. Natječaj je otvorila zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek.

Natječaj je otvoren šestu godinu zaredom u tri kategorije, Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, u kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Nikolom Teslom te u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. Dobitnici godišnje nagrade bit će proglašeni u sklopu obilježavanja obljetnice Teslina rođenja, manifestaciji Tesla & friends, 9. srpnja ove godine u Zagrebu. Svi zainteresirani prijaviti se mogu do 1. ožujka.

Nakon otvorenja natječaja u Tehničkom muzeju održana je i panel rasprava na temu „Percepcija fenomena Nikole Tesle“. Na panelu su govorili prof.dr.sc. Mladen Martinis, prof.dr. sc. Karolj Skala s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, prof.dr.sc. Dubravko Horvat, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, dr.sc. gospodin Ivan Šimatović, neovisni istraživač, Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, inače bivša kustosica Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. Moderator panela bio je poznati komunikacijski stručnjak prof.dr.sc. Božo Skoko. Na panel raspravi zaključeno je da je rad Nikole Tesle još nedovoljno poznat široj javnosti, osobito djeci i mladima, kojima kako je na panelu rečeno, treba biti uzor. Kako bi se dobio bolji uvid u Teslin život i rad, panelisti su predložili između ostalog i stvaranje Teslinog parka po uzoru na znanstveni centar Kopernik u Poljskoj, održavanje međunarodnih manifestacija o Nikoli Tesli te nova literarna izdanja o njegovu životu i radu.

Otvorenje natječaja i panel rasprava privukli su velik broj posjetitelja u Tehnički muzej, a programu su, pored zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Sandre Švaljek sa suradnicima, prisustvovali i zastupnica u Hrvatskom saboru Mirela Holy, gradonačelnik Zagreba i počasni član Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Milan Bandić, načelnica Općine Gračac Nataša Turbić, ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić, potpredsjednik Transparency International Hrvatske Don Markušić i drugi uglednici.


OBJAVE U MEDIJIMA: DANI NIKOLE TESLE


Događaju prisustvovali:

HRT – javljanje uživo
N1 televizija (prilog išao u vijestima istu večer)
Z1 televizija
Jabuka TV
Pixsell
Cropix
Antena Zagreb
Radio Martin
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni