Održana kreativna radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“ - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Održana kreativna radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“

Objavio Dragica u Događanja · 14/4/2015 09:11:00
Marko Ferek, predavač i autor knjige „Hiperaktivni sanjari“ te predsjednik Udruge Buđenje održao je 14. travnja zanimljivo predavanje pod nazivom „Hiperaktivni sanjari - kreativnost i ADHD“.
Ferek je na početku predavanja prisutne upoznao s ADHD-om odnosno hiperaktivnim poremećajem te s vlastitim iskustvom i življenjem s ovom dijagnozom. Glavna tema predavanja bila je povezanost ADHA-a i kreativnosti, pa je predavač tako ponajviše govorio o teoriji da izrazito kreativne osobe imaju slične karakteristike kao osobe s ADHD-om. Ova „creative-upside-of-ADHD“ teorija promovirana je u nekoliko knjiga prema kojima su kreativni pojedinci poput Einsteina i Edisona zapravo imali ADHD. Ferek je na predavanju kao primjere naveo i Dava Pilkeya, poznatog autora dječjih knjiga i stripova i Davida Neelemana, osnivača Jet Blue aviokompanije. Prema ovoj tezi neke od glavnih karakteristika kreativaca i osoba s ADHD-om su maštovitost i drugačiji način razmišljanja, hiperaktivnost i emotivnost te impulzivnost koja često rezultira odlučnošću.
Zasad je o toj temi napravljeno nekoliko empirijskih istraživanja, no još uvijek nema jasnih i rezultata, iako rezultati tih istraživanja pokazuju da hiperaktivni poremećaj u nekim slučajevima može rezultirati većom kreativnosti.
Predavanje o ovoj novijoj teoriji vezanoj za ADHD održano je u sklopu ciklusa predavanja o kreativnosti i inovativnosti koje Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost organizira u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. 


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni