Službeno otvoren natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla - Genij za budućnost“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Službeno otvoren natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla - Genij za budućnost“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Objavio Dragica u Događanja · 5/2/2020 16:01:00
U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, u utorak 4. veljače u okviru Dana Nikole Tesle, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić svečano je otvorio natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla - Genij za budućnost“. U sklopu programa je održana panel diskusija pod nazivom „Suradnja triju gradova: Zagreb, Sarajevo i Beograd".

U panel diskusiji su sudjelovali predstavnici triju gradova Katarina Milković, zamjenica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Dragan Marinković, tajnik „Društva za upravljanje znanjem“ iz Beograda, Pero Jelisić, akademski kipar iz Zagreba i Damir Šabić, akademski kipar i profesor likovne kulture iz Sarajeva. Vođeni idejama Nikole Tesle, razgovarali su o načinima promoviranja tolerancije, kreativnosti i inovativnosti te o mjerama koje bi trebalo poduzeti da se ostvari zajednička suradnja.

Natječaj za ovu glasovitu godišnju nagradu otvoren je jedanaestu godinu zaredom u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima te kategorijama Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i Projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. Svi zainteresirani prijaviti se mogu od 1. veljače do 1. ožujka ove godine. Prvo testiranje iz Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli održat će se 6. ožujka, a finalno testiranje 6. travnja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Okupljene su pozdravile Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja, prof.dr.sc. Gordana Pavlović, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić, Odsjek za povijest prirodnih i matematičkih znanosti, HAZU i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost.

Od ove godine je Udruga odlučila imenovati „Ambasadora godine“, osobu koja se svojim radom posebno iskazala u promociji i podršci Udruzi Nikola Tesla Genij za budućnost. "Ambasadorom godine" proglašen je gosp. Don Markušić, poznati odvjetnik, osnivač i predsjednik Udruženja Hrvatsko-američkih stručnjaka i počasni član Udruge.

Otvorenje natječaja zaključeno je predavanjem poznatog štovatelja Nikole Tesle, istraživača i počasnog člana Udruge, Gorana Marjanovića, pod nazivom „Djelo Nikole Tesle u okviru najnovijih znanstvenih otkrića” na kojem je gospodin Marjanović svim prisutnima opisao nevjerojatnu pedantnost koju je Tesla iskazivao u svojim istraživanjima i ilustrirao kako je najbolji način za primjenu Teslinih ideja i korištenje punog potencijala njegovih izuma, sveobuhvatno i marljivo proučavanje njegovih zapisa čak i do najmanjih detalja

Drugi dan manifestacije, u srijedu 5. veljače, biti će popraćen zanimljivim programom za djecu i odrasle. U 17 sati će se održati radionica Renata Filipina „Struji struja“ za djecu stariju od 8 godina, a u 18 sati će Renato Filipin imati predavanje „Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost“.

Treći dan manifestacije će se održati u četvrtak, 6. veljače u 18 sati u kino dvorani Muzeja gdje će posjetitelji moći prisustvovati predavanju Ivana Kožara: „Teslini izumi u svijetu oko nas“.


Više o događanjima pogledajte na web stranicama www.unt-genius.com i www.tehnicki-muzej.hr

S poštovanjem,

Dragica Mihajlović,
predsjednica Udruge
M: +385 91 2022 449
+385 91 4551 225
E: predsjednica@unt-genius.hr


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni