Sudjelovanje predsjednice Udruge Dragice Mihajlović na promociji knjige "Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle" - Događanja - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Sudjelovanje predsjednice Udruge Dragice Mihajlović na promociji knjige "Školovanje i samoobrazovanje Nikole Tesle"

Objavio Dragica u Događanja · 12/5/2019 19:43:00
Povodom dana Europe 9. svibnja u Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga „Školovanje i samobrazovanje Nikole Tesle“

Knjigu, koju je izdala Udruga Nikola Tesla iz Karlovca, predstavio je dr. Danko Plevnik, koji je bio urednik te knjige (referata sa simpozija istog naziva), održanog u Karlovcu 04. lipnja 2018.

On je opisao sadržaj knjige koja je tiskana dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku. Sadrži slijedeće referate:
Dr. Valter Krajcar iz gospićke Gimnazije opisao Teslinu obitelj, okolnosti njegova odrastanja, psihofizičke predispozicije i početak njegove znanstvene imaginacije koja ga je dovela do hidrocentrale na Niagari.
Profesorice karlovačke gimnazije, Natalija Jadrić i Tanja Mihaljević dale su iscrpan uvid u historijat velike realke K.K. Oberrealschule zu Rakovac, selu u tadašnjoj Vojnoj Krajini, a danas oko osamsto metara od glavnog gradskog trga u Karlovcu. Dokumentirale su njegov učenički interes, školske ocjene i utjecaj njegovog inspirativnog profesora matematike i fizike Martina Sekulića.
Teslino u studiranje u Grazu obradio je dekan Fakulteta elektrotehnike i informacijske tehnike Tehničkog Sveučilišta u Grazu Wofgang Bösch.
Veleposlanik Republike Češke Vladimir Zavazal dao zanimljivu i cjelovitu političku recepciju Tesle u prijeratnoj Čehoslovačkoj kada je dobio dva počasna doktorata i najveće čehoslovačko državno odlikovanje te u poslijeratnoj Čehoslovačkoj, kada su zbog staljinstičkih okolnosti morala biti mijenjana imena čeških tvornica imenovanih po Tesli.
O Teslinom fakultetskom školovanju u Pragu dr. Danko Plevnik napisao je podatke o njegovim profesorima i predmetima koje je slušao. Tesla je bio zakasnio s upisom pa je studirao fakultativno bez polaganja ispita. Međutim, on je posjećivao znamenitu knjižnicu Clementinum, uživao u samostalnom širenju znanja pa je Prag označio kao rodno mjesto njegovog samoobrazovanja.
Dr. Drenka Dobrosavljević, prva inozemna članica karlovačke Udruge, svojim je višedestljetnim bavljenjem Teslom, i novim istraživanjima, dala iscrpnu analizu Teslinog samoobrazovanja.
Zaključni tekst pripao je predsjedniku HAZU akademiku Zvonku Kusiću. On je prikazao odnos HAZU spram Nikole Tesle kojega je izabrao kao najmlađeg akademika. Kusić je pokazao kako odnos Hrvatske prema Tesli nije neki trenutačni hir ili pomodnost, već dvostoljetni kontinuitet uvažavanja. Poštovanje prema Tesli stoga je ujedno i poštovanje prema njegovim akademskim i sveučilišnim suvremenicima iz Praga i Zagreba koji su na vrijeme, još 1896. godine, uočili njegovu znanstvenu i tehnološku genijalnost. Tesla je upravo u Zagrebu rekao da je sin svoje domovine Hrvatske.
Drugi govornik je bio prof. dr. Mirko Butković predsjednik Udruge, koji je govorio o tome što sadašnja Hrvatska može naučiti iz školovanja Nikole Tesle. Istakao je važnost nastavnika za budući uspjeh učenika i studenata. Reforma školstva mora prvenstveno zahvatiti reformu nastavnog procesa i povećanje efikasnosti države. Zatim uspješan inovatorski rad Tesle u Americi bio je rezultat američkog pristupa inovacijama, koji treba usvajati i Hrvatska. Na kraju je istakao nebrigu i nesnalaženje nove hrvatske države u odnosu na Teslu, koje se u zadnjih desetak godina mijenja na bolje. U tome Karlovac igra pozitivnu ulogu. Zaključio je i poželio da knjiga i razni projekti na promicanju imena Nikole Tesle pridonesu boljoj inovacijskoj klimi u Hrvatskoj i boljem vrednovanju STEM područja te se založio za reformu u obrazovnom sustavu i uspostavljanju neraskidive veze gospodarstva s visokoškolskim obrazovanjem, za bolju sadašnjost i budućnost Hrvatske.

Na kraju je govorila zamjenica župana Martina Furdek-Hajdin o uređenju zgrade na Rakovcu broj 6 vezanoj uz Gimnaziju koja će se zvati „Experience centar-Nikola Tesla“ a koja je projektirana i radi se na osiguranju novaca za izgradnju. Radi se i na drugom projektu „Kulturne rute Nikola Tesla“, koja bi povezala Teslin životni put u Europi.Treći projekt bi se zvao „Tehnološki park“ koji bi bio smješten u Ozlju uz hidrocentralu koja je druga najstarija centrala u Hrvatskoj te bi bio neposredno vezan na karlovački centar.
 


Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni