Biografija - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Biografija

O Nikoli Tesli
 Teslina biografija

  "Napredak i razvitak čovjeka bitno ovise o invenciji. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj potpuno ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva. To je težak zadatak izumitelja, koji se često pogrešno shvaća i nedovoljno nagrađuje. On međutim, nalazi golemu kompenzaciju u zadovoljstvu koje pruža njegov rad i u spoznaji da je on jedinka izuzetne sposobnosti bez koje bi vrsta već odavno propala u teškoj borbi protiv nemilosrdnih elemenata. Naši prvi pokušaji sasvim su instinktivni, puni mašte, živi i nedisciplinirani. Što smo stariji, razum se sve više potvrđuje i mi postajemo sve sistematičniji i promišljeniji. Ali, sve dok nisam sazreo, nisam shvatio da sam izumitelj.
  Moja je metoda drukčija. Ne žurim se započeti s praktičnim poslom. Kad mi se javi ideja, odmah je u svojoj mašti počinjem graditi. Mijenjam konstrukciju, usavršavam je i već je u mislima pokrećem. Posve mi je nevažno pokrećem li svoju turbinu u mislima ili je ispitujem u laboratoriju. Čak primjećujem kada nešto nije u redu. Tako mogu brzo razviti i usavršiti misao, a da ništa ne dodirnem.
  Jednom zgodom došao mi je u ruke roman Abafi poznatog pisca Josike. To je djelo na neki način probudilo moju uspavanu snagu volje i ja sam počeo vježbati samosavladavanje."
(Nikola Tesla)

  Nikola Tesla rodio se 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu-Lika kao četvrto dijete pravoslavnog svećenika Milutina i njegove supruge Georgine (Đuke) rođene Mandić. Obitelj Tesla imala je petoro djece: Milku (udatu Glumičić), Angelinu (udatu Trbojević), Danila, Nikolu i Mariju-Maricu (udanu Kosanović). Nikola Tesla je umro 7. siječnja 1943. godine u hotelu New Yorker u sobi 3327. Urna Nikole Tesle se nalazi u muzeju Nikola Tesla u Beogradu. Većinu dokumenata i Teslinih osobnih stvari prenio je Teslin nećak Kosanović u muzej u Beograd.


Genij iz Smiljana

Do svoje šeste godine Tesla je boravio je u Smiljanu, gdje je završio prvi razred pučke škole. Teslino školovanje u Rakovcu završilo je polaganjem mature 24. srpnja 1873. godine. Nakon mature Tesla se vratio roditeljima u Gospić, gdje je obolio od kolere. Zbog bolesti ga otac nije poslao na studij za svećenika, nego na studij tehnike. Skrivao se pred vojnim vlastima te tako uspio izbjeći trogodišnje služenje u austrijskoj vojsci. Nakon toga odlazi studirati u Graz na Tehničku visoku školu. Početkom 1880. godine Nikola Tesla odlazi studirati u Prag, a sljedeće godine zapošljava se kod braće Puskas u Budimpešti kao crtač u Telegrafskom uredu. Poslije je radio kao voditelj ekipe za izgradnju telefonske centrale. U ekipi je bio i Antal Szigety, mehaničar koji će mu postati vjeran prijatelj. Nakon kratke bolesti, šećući s Antalom Szigetyjem parkom i recitirajući Goetheova Fausta, sinula mu je ideja o okretnome magnetskom polju. Štapom je crtao dijagrame u pijesku i odjednom mu je bio potpuno jasan princip rada elektromotora napajanog izmjeničnom strujom. Tisuću tajni prirode na koje sam se slučajno spoticao dao bih za ovu koju sam isčupao iz prirode unatoč svim čudima i opasnostima s kojima sam se suočavao, riječi su Tesle.


Tesla u Americi

Tesla je 1883. godine otišao u Strassburg gdje je uspio izgraditi svoj prvi indukcijski elektromotor napajan izmjeničnom strujom. Godine 1884. Tesla odlazi u SAD gdje se zapošljava u tvornici Edison Machine Works u New Yorku. U travnju 1887. godine pokrenuta je tvrtka Tesla Electric Company. Dana 30. srpnja 1891. postaje američkim državljaninom. Krajem 1900. godine Morgan daje Tesli 150 tisuća dolara za izgradnju svjetskoga sustava emitiranja radiosignala te dobiva 51 posto vlasništva u svim patentima vezanima uz radio. Sljedeće godine počinje izgradnja radiopostaje u Wardenclyffeu na Long Islandu, kojom je Tesla želio ostvariti bežični prijenos energije. Zbog nedostatka novca 1906. godine obustavljeni su svi radovi na projektu bežičnoga prijenosa energije. Nizala su se otkrića, izumi, nove konstrukcije i patenti zadivljujućom brzinom i kvalitetom.

Tesline struje visoke frekvencije upotrebljavaju se u medicini kod dijatermije i darsonvalizacije, a u kemiji za dobivanje ozona. Tim se strujama postižu svjetlosni efekti koji se osnivaju na luminiscenciji, a daju znatno ekonomičnije svjetlo od električne žarulje s užarenim vlaknom. Te su struje dobile i najveću primjenu u radiotehnici. Svoj radiotelegrafski odašiljač i prijemnik prikazao je 1897. godine, a sljedeće godine sagradio je brod i pustio ga u more kraj New Yorka te je njime upravljao s obale. U državi Colorado je prenosio znakove bežičnim putem na udaljenosti od 1000 km te je podignuo prijemno-odašiljačku postaju. Tom postajom Tesla je tvorac radiotehnike. U Long Islandu je podigao toranj visine 57 metara i bavi se problemima prenošenja velike količine električne energije za potrebe domaćinstva i industrije. Toranj su srušili nepoznati počinitelji.


Tesline sposobnosti - pomicanje granica moći

Tesla je većinu svojih djela ostvario djelovanjem intuicije. Njegova su ostvarenja započinjala prvo u njegovoj predstavi, vizualnoj, a zatim je to prenosio na papir i u praksu. Bio je gospodar magičnog svijeta. Prvi susret sa svojim magičnim moćima dogodio se tijekom njegovih studija u Grazu. Oko njega su čitavog života stvarani mitovi i legende.

Na stvaranje mentalnih slika Tesla je rekao: Ako je moje objašnjenje točno, tada je u principu moguće da se naše unutarnje slike i vizije projiciraju na platno i čine svima vidljivim, kao što se projicira film uz pomoć kinoaparata. Ova iskustva dovela su ga na pomisao da konstruira robot, sličan djelovanju ljudskom umu.

Tesla je imao neobičan odnos i veliku ljubav prema životinjama osobito golubovima. Hranio je i brinuo se o golubovima, a poseban je odnos imao s jednom golubicom s kojom je na neobičan način komunicirao. "Taj golub je bio radost moga života, volio sam je kao što muškarac voli ženu. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo nije bilo važno. Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj. Trebalo je da samo pomislim na nju, da je pozovem i ona bi doletjela. Ja sam nju razumio i ona je razumjela mene, govorio je Tesla."

Često se moglo uočiti da je Tesla u svojim opisima prirodnih fenomena koristio terminologiju drevnog sanskrita. Još 1891. godine opisivao je univerzum kao kinetički sustav ispunjen energijom koja može biti dostupna s bilo kojeg mjesta na našoj ili bilo kojoj drugoj planeti. Priroda materije, antimaterije ili strukture atoma do detalja su opisane u vedama. Malo je tada bilo onih koji su u Teslinim tekstovima mogli prepoznati tragove stare indijske filozofije. Nitko od njegovih prijatelja nije znao kako i kada se dogodio taj Teslin susret s vedskim znanjima. Kada su ga jednom pitali vjeruje li u Boga i kojoj religiji pripada, odgovorio je: "U srcu sam duboko religiozan, mada ne u ortodoksnom značenju riječi i stalno se odajem zadovoljstvu i vjeri da najveće tajne našeg bića tek treba da budu protumačene." Tesla je proučavao prirodne zakone svemira i došao do novih spoznaja i otkrića, ali je smatrao da nije došlo vrijeme da svoja otkrića otkrije javnosti. Preporučio je poznatom umjetniku, znanstveniku i piscu Walter Russellu da njihova zajednička otkrića zaključaju i sakriju kako ih nitko ne bi našao još 1000 godina, sve dok čovječanstvo ne postane zrelo i spremno da ih čuje.

Upravo zbog novih otkrića Tesla je često govorio za druge znanstvenike Danas je vaše vrijeme, a moje tek dolazi. Ja sam izumitelj budućnosti.


Tesline fobije i strahovi

Imao je averziju prema ženskim naušnicama osobito perlama. Miris kamfora izazivao je u Tesli nelagodu. Brojao je korake u hodu, izračunavao zapreminu hrane. Sve je moralo biti djeljivo s brojem 3 pa je tako stanovao u hotelu New Yorker u sobi broj 3327 na 33 katu. Nije želio dodirnuti kosu drugih osoba. Tesla je govorio da se u želji da svojim roditeljima nadoknadi gubitak sina Danila (neki su ga optuživali za njegovu smrt) podvrgavao spartanskoj disciplini. Vježbao je pamćenje i telepatiju još u djetinjstvu. Imao je mogućnost vizualnog pamćenja događaja do najsitnijih detalja. Kada je imao samo tri godine preko svog mačka se upoznao s elektricitetom. Leđa mačka su se kupala u svjetlu kada ga je vukao za rep. Bilo je to novo iskustvo koje će Teslu kasnije voditi do poznatog izumitelja.

Da li je priroda velika mačka? Ako jest, tko je vuče za rep. To može biti samo Bog zaključio je Tesla.

Imao je teatralan pristup za večerom: dolazak na večeru u večernjem odijelu u točno određeno vrijeme, pratnja do stola, posluga glavnog konobara, 12 salveta za brisanje ruku i posuđa. Redovito je pio čašu toplog mlijeka.


Znanstvenik svijeta

Tesla je dobio 15 počasnih doktorata diljem svijeta, govorio je osam jezika. U njegovu čast jedinica za magnetsku indukciju nazvana je tesla. Sagradivši centralu na Nijagarinim slapovima, ostvario mu se san još iz djetinjstva.

Pokraj svojih kvaliteta imao je i smisla za eleganciju, pa je nekoliko puta dobio titulu najbolje odjevenog muškarca Pete avenije u New Yorku.

Prigodom održavanja International Symposium Tesla na Sveučilištu Colorado, u Colorado Springu osnovano je 1986. godine International Tesla Society, Inc. Zanimljivo je spomenuti da se danas na web stranicama Interneta britanske radiopostaje BBC London može vidjeti ovaj poredak prve desetorice genija drugog tisućljeća.

1. Johann Gutenberg-knjigotisak
2. Thomas Alva Edison, iskorištavanje električne energije
3. Leonardo da Vinci - hidrodinamika, astronomija, zrakoplovstvo
4. Nikola Tesla - električni strojevi i uređaji


Linkovi:


 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni